با انواع جوش صورت و بدن آشنا شوید
انواع جوش صورت و بدن ممکن است در هر سنی هر کسی را درگیر خود کند. جوش ها (آکنه ها) علاوه بر اینکه تاثیر منفی در زیبایی پوست دارند در دراز مدت و عدم درمان آکنه ممکن است باعث بروز مشکلات پوستی شوند. در این سری از مقالات کلینیک زیبایی قوی سفید قصد داریم شما را با انواع جوش ها و دلایل ایجاد جوش آشنا کنیم؛ با ما همراه باشید.
🎯 پکیج درمان انواع جوش توسط پزشک متخصص با تخفیف و شرایط ویژه! (فرصت محدود)
آکنه چیست؟
آکنه یکی از شایع ترین بیماری های پوستی است که در اثر تجمع چربی و سلول های مرده در فولیکول های مو ایجاد می شود. آکنه اصولا باعث ایجاد جوش های سر سیاه و سر سفید در نواحی صورت، پیشانی، شانه ها، قفسه سینه و قسمت فوقانی پشت می شود. جوش ممکن است در هر سنی ایجاد شود اما این مشکل پوستی در نوجوانان به دلیل تغییرات هورمونی شایع تر است.
درمان های بسیاری برای از بین بردن جوش وجود دارد اما ممکن است آکنه به این درمان ها مقاوم باشد. مشکل دیگری که وجود دارد این است که جوش ها و آکنه ها به آرامی از بین می روند و بلافاصله تعداد دیگری مجددا ظاهر می شوند.
معرفی انواع جوش با عکس
در واقع برای اینکه بهترین روش درمان جوش انجام شود؛ ابتدا باید نوع جوش و منشا آن را بشناسیم. انواع جوش صورت و بدن از لحاظ شکل ظاهری و علت تشکیل آن با یکدیگر متفاوت هستند و پس از تشخیص، بهترین روش درمان توسط پزشک انتخاب می شود.
به طور کلی انواع جوش ها به دو دسته التهابی و غیرالتهابی تقسیم می شوند. جوش های سرسفید و جوش های سرسیاه جزء جوش های غیرالتهابی هستند. درمان جوش های غیرالتهابی به نسبت جوش های التهابی آسان تر است و ممکن است با روش های خانگی و بدون نسخه بتوان آنها را از بین برد. انواع جوش های التهابی نیز شامل پاپول، ندول، کیست و پاسچول است که درمان آنها کمی دشوار است. در ادامه درباره انواع آکنه صحبت کرده ایم و عکس انواع جوش صورت را آورده ایم.
جوش های سرسفید
یکی از رایج ترین انواع آکنه، جوش های سرسفید هستند که اصولا در اثر مسدود شدن منافذ پوستی توسط چربی ها، باکتری ها، سلول های مرده و تغییرات هورمونی ایجاد می شوند.
به جوش های سرسفید “کومدون بسته” هم گفته می شود؛ که اصولا روی منافذ بسته شده پوست به شکل یک برجستگی سفید و چرکی دیده می شوند. اطراف این نوع از آکنه ها معمولا قرمز رنگ است و می تواند کمی دردناک باشد. پوست اطراف جوش های سرسفید نیز ممکن است کمی سفت یا چروک باشد.
نکته: به هیچ عنوان این جوش ها را برای خارج کردن چرک و چربی فشار ندهید؛ چرا که این کار نه تنها باعث بهبود جوش نمی شود بلکه باعث ایجاد زخم و بروز اسکار روی پوست نیز می شود.
جوش های سرسیاه
این نوع از آکنه ها بر روی سطح پوست به رنگ سیاه هستند و به دلیل تجمع چربی یا سلول های مرده در منافذ پوست ایجاد می شوند. به این نوع از جوش ها “کومدون باز” گفته می شود. این نوع جوش ها به شکل نقاط کوچک سیاه رنگ دیده می شوند که پوست اطراف آنها رنگ و حالت طبیعی دارند و دردی ندارند. رنگ سیاه این نوع از جوش ها به دلیل بسته شدن فولیکول های مو است.
بیشتر بخوانید: راه های درمان جوش سر سیاه
پاپول ها
پاپول ها یکی دیگر از انواع جوش ها هستند که برجستگی های کوچک به رنگ قرمز یا صورتی هستند که در اثر بسته شدن منافذ پوست با چربی یا سلول های مرده ایجاد می شوند.
این نوع از آکنه ها در زیر سطح پوست ایجاد می شوند و جزء انواع جوش زیر پوستی هستند. محل ایجاد پاپول ها اصولا سفت و برآمده هستند. داخل این جوش ها باکتری هایی به اسم کاتی باکتریوم وجود دارد که در صورت فشار دادن و ترکاندن جوش ها مواد آنها باعث تشدید آنها و ایجاد آسیب در پوست اطراف می شود. تصویر زیر عکس جوش پاپول است.
بیشتر بخوانید: درمان سریع جوش زیر پوستی
پاپول ها جزء جوش های چرکی نیستند اما باکتری های موجود در آنها باعث ایجاد ضایعات التهابی روی پوست می شود. زیاد شدن پاپول ها علامتی از وجود آکنه متوسط یا شدید است که نیاز به درمان های طولانی تر و پزشکی دارند. این نوع از جوش های زیرپوستی زمانی ایجاد می شوند که جوش های سرسفید و سرسیاه به قدری تحریک شوند که باعث آسیب پوست اطراف و ایجاد التهاب شوند.
جوش های چرکی (پاسچول ها)
پاسچول ها برجستگی های بزرگ و قرمز رنگی هستند که وسط آنها به رنگ سفید یا زرد است. در واقع سفید و یا زرد رنگ بودن مرکز این جوش ها و قرمز بودن اطراف آنها نشان دهنده این است که از نوع جوش ها جزء جوش های التهابی چرکی هستند. پاسچول ها جزء انواع جوش های صورت و بدن هستند که بیشتر در صورت، کمر و قفسه سینه ایجاد می شوند و علت تشکیل آنها بسته شدن منافذ پوست در اثر تجمع باکتری ها یا تغییرات هورمونی است.
بیشتر بخوانید: درمان جوش چرکی
این جوش ها هم مانند پاپول ها جزء انواع جوش زیر پوستی هستند با این تفاوت که سر چرکی آنها از پوست بیرون زده است. در صورت ترکاندن این نوع جوش ها چرک آنها خارج شده و باکتری ها روی سطح پوست گسترش پیدا می کنند که باعث تشدید آنها می شود. بنابراین به هیچ عنوان این جوش ها را دستکاری نکنید و تخلیه آن را به بهترین دکتر جوش بسپارید. چرا که فشار دادن جوش های چرکی توسط خود فرد باعث ایجاد زخم یا ایجاد لکه های تیره روی پوست می شود.
ندول ها (گرهها)
ندول ها برجستگی های گوشتی، سفت و قرمز رنگ می باشند که در عمق پوست تشکیل می شوند. این جوش ها اصولا دردناک و ملتهب هستند و در اثر وجود باکتری کاتی باکتریوم در پوست تشکیل می شوند. در واقع باکتری ها باعث بسته شده منافذ پوستی و آسیب به سلول های عمقی پوست می شوند.
ندول ها معمولا همراه با عفونت هستند به همین دلیل آنها را می توان در دسته انواع جوش های وخیم برشمرد که باعث ایجاد لک یا جای زخم بر روی پوست می شود. بنابراین برای درمان این نوع آکنه حتما باید به پزشک مراجعه کنید و با درمان های خانگی و بدون نسخه وقت خود را تلف نکنید.
بیشتر بخوانید: راه درمان جوش های گوشتی
کیست ها
همان طور که گفتیم شدیدترین نوع جوش ها، کیست ها می باشند که همراه با عفونت در اعماق پوست تشکیل می شوند. جوش کیستیک اصولا بسیار بزرگ، قرمز، ملتهب و دردناک است که همراه با چرک زیادی نیز می باشد. رنگ این جوش ها ممکن است به رنگ سفید نیز باشد. البته برجستگی های جوش کیستیک از ندول ها نرم تر است و این موضوع هم به دلیل وجود چرک فراوان در کیست ها می باشد. اما این نوع جوش ها آسیب بیشتری به پوست اطراف وارد می کنند. در ادامه عکس جوش کیستی را آورده ایم.
جوش خفیف، متوسط و شدید چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در صورتی که تعداد جوش های سرسیاه و سرسفید در بدن شما کمتر از 20 عدد است، تعداد برجستگی های ملتهب کمتر از 15 عدد و تعداد ضایعات برجسته قرمز و ملتهب کمتر از 30 عدد است شما در دسته افرادی هستید که جوش های خفیف دارند. این جوش ها اصولا با داروهای بدون نسخه و روش های خانگی قابل درمان است.
اما در صورتی که تعداد جوش های سرسفید و سرسیاه بین 20 تا 100 عدد، تعداد برجستگی های ملتهب بین 15 تا 50 عدد و تعداد برجستگی های قرمز و ملتهب بین 30 تا 125 عدد است شما جزء افرادی هستید که جوش های متوسط دارند. برای درمان این نوع جوش ها بهتر است که به پزشک مراجعه کنید؛ درمان این جوش ها کمی زمان بر است و ممکن است چند هفته به طول بیانجامد.
انواع جوش های شدید در اثر وجود تعداد زیادی کیست و ندول تشکیل می شوند. این جوش ها اکثراً قرمز رنگ و حتی کبود هستند که باعث ایجاد جای زخم نیز می شوند. درمان جوش های شدید هر چه سریعتر توسط پزشک انجام شود نتایج بهتر و سریع تر حاصل خواهد شد.
علت انواع جوش بدن و صورت چیست؟
علت انواع جوش بدن و صورت مسدود شدن فولیکول های مو است. این فولیکول ها ممکن است با چربی ها یا سلول های مرده مسدود شوند و یا به دلایل هورمونی دچار گرفتگی شوند. شایع ترین علت مسدود شدن فولیکول های مو افزایش بیش از حد چربی طبیعی پوست (سبوم) است که خود را به شکل آکنه نشان می دهد. البته عوامل دیگری نیز در ایجاد جوش نقش دارند که عبارتند از:
استفاده از لوازم آرایشی بی کیفیت
استفاده از لوازم آرایشی بی کیفیت و نامرغوب باعث مسدود شدن منافذ پوست و در نهایت ایجاد آکنه می شود. البته ممکن است به دلیل ناسازگاری لوازم آرایشی با نوع پوست هم شاهد ایجاد جوش و آکنه باشیم. بنابراین حتما در انتخاب کرم آرایشی متناسب نوع پوست خود دقت داشته باشید. همچنین در زمان خرید لوازم آرایشی به تاریخ انقضای این مواد دقت کنید و برای پاک کردن آرایش از پاک کننده های مناسب استفاده کنید که در عین حال که رطوبت پوست شما را حفظ می کند، اثرات مواد آرایشی را به طور کامل از بین ببرد.
ابتلا به برخی بیماری ها و استفاده از داروهای خاص
یکی از دلایل ایجاد جوش مصرف داروهای هورمونی و داروهای اعصاب و روان است. همچنین برخی بیماری ها هم می توانند باعث بروز جوش در صورت، سینه، کمر و بازوها شوند. برای مثال یکی از نشانه های ایجاد جوش باسن مشکلات هورمونی به خصوص در آقایان است.
بیشتر بخوانید: درمان جوش کمر
استعمال دخانیات
کشیدن سیگار و قلیان هم می تواند علت ایجاد جوش در بزرگسالان باشد.
رژیم غذایی نامناسب
اگر دائما از غذاهای چرب و شیرین مانند غذاهای فست فودی، شیرینی جات و شکلات استفاده می کنید منتظر ایجاد جوش در صورت یا بدن خود باشید.
آلودگی های محیطی
اصولا آلودگی های محیطی به خودی خود نمی توانند باعث ایجاد جوش شوند. بلکه اصولا از طریق جای جوش، زخم باز و … وارد منافذ پوست می شوند که در نهایت باعث ایجاد جوش و التهاب می شوند.
عوامل ژنتیکی
در صورتی که والدین شما جوش یا آکنه دارند، احتمال اینکه بدن یا صورت شما هم جوش بزند بسیار زیاد است.
تغییرات هورمونی در زمان بلوغ
همان طور که گفتیم آکنه در هر سنی ممکن است ایجاد شود اما در سنین نوجوانانی این مشکل پوستی بیشتر دیده می شود. تغییرات هورمونی و افزایش تولید سبوم در نوجوانان باعث ایجاد جوش های بلوغ می شود.
بیشتر بخوانید: برای رفع جوش های بلوغ چه کنیم؟
مشکلات و تغییرات هورمونی در زنان
احتمال ایجاد جوش در زنان بسیار بیشتر از مردان است؛ زیرا تغییرات هورمونی در خانم ها بیشتر از آقایان است. معمولا مواردی مثل عادت ماهانه، زایمان، بارداری و برخی بیماری های زنانه مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک از دلایل اصلی ایجاد جوش در زنان است.
بیشتر بخوانید: درمان جوش های هورمونی
استرس
افرادی که دائما در موقعیت های پراسترس و تنش زا قرار دارند بیشتر در معرض ایجاد جوش و آکنه هستند. زیرا در این شرایط هورمون کورتیزول افزایش پیدا می کند که باعث تحریک غدد پوستی و بالا رفتن سطح چربی پوست می شود.
عدم رعایت بهداشت و نظافت پوست
در صورت عدم مراقبت از پوست جوش اولین عارضه پوستی است که ایجاد می شود. منظور ما از رعایت بهداشت و نظافت پوست شست و شوی صورت با شوینده های مخصوص پوست است.
درمان انواع جوش صورت و بدن در سریع ترین زمان ممکن
عبارت درمان سه سوته جوش صورت و بدن یا درمان سریع جوش تنها برای درمان جوش های خفیف صدق می کند؛ بنابراین اگر جوش های شدیدی دارید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید و مطمئن باشید که با امتحان این روش ها نتیجه ای حاصل نمی شود. علی ایحال در اینجا قصد داریم روش های سریع درمان جوش های خفیف را معرفی کنیم:
- با قرار دادن کمپرس یخ بر روی جوش های صورت خود می توانید تا حد زیادی التهابات ناشی از آکنه را از بین ببرید.
- ژل آلوئه ورا برای درمان جوش معجزه می کند. مقداری از این ژل را به جوش های خود بمالید و پس از 15 دقیقه صورت خود را بشویید، پس از چند بار تکرار این کار اثرات شگفت انگیز آن را مشاهده خواهید کرد.
🎯 پکیج درمان انواع جوش توسط پزشک متخصص با تخفیف و شرایط ویژه! (فرصت محدود)
سوالات متداول
در واقع بهترین راهکار برای درمان سریع انواع جوش های بدن و صورت مراجعه به پزشک است. پزشک با بررسی علت ایجاد جوش و تشخیص نوع آن بهترین روش درمانی را اتخاذ می کند.
این موضوع به طور علمی ثابت نشده است اما پزشکان به افرادی که پوست مستعد ایجاد جوش هستند از مصرف بیش از اندازه غذاهای پرچرب و شیرین پرهیز کنید.